Meld Je AanMeld Je Aan

Blijf op de hoogte van het festival en meld je aan voor de nieuwsbrief!

Zaterdagavond 24 september: 20.00 – 00.00 uur (aansluitend afterparty!)
Met o.a. Bette Adriaanse, David Buuck, Lotte Diodion, Zena Edwards, Jonathan Griffioen, The Night Shift, Meneer van Dalen, Derek Otte, Eva van Pelt, Poetry Circle 010, Jente Posthuma, Haro Kraak, Sandra Simonds, Marek Sindelka, Smetvis, Stephen James Smith, Tenfold, The T.S. Eliot Appreciation Society, Buddy Wakefield.

Een kaartje geeft je toegang tot het volledige festivalprogramma op zaterdagavond.

Zondag 25 september, met drie losse voorstellingen:

  • Paul van Loon & Andere Snuiters (6+): €7,50 - 11.00 – 12.00 uur (Kantine Walhalla)
  • GDMW in het Theater: €5,- 14.00 – 16.00 uur (Theater Walhalla)
  • Alone in Berlin (film): € 9,50 - 16.30 - 18.30 uur (LantarenVenster)
Alone in Berlin

Alone in Berlin

+ Lees meer

Geen Daden Maar Woorden Festival presenteert: Alone in Berlin, de nieuwe boekverfilming van Jeder stirbt für sich allein van Hans Fallada. Alleen in Berlijn wordt gezien als Fallada’s monument voor het verzet van gewone mensen tegen het naziregime in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vertaalster én biograaf van Hans Fallada, Anne Folkertsma, zal de film inleiden op zondag 25 september in LantarenVenster.

Bette Adriaanse

Bette Adriaanse

+ Lees meer

Nederlands literair talent met een internationaal tintje, dat is Bette Adriaanse. Deze auteur behaalde in 2010 een master in Creative Writing aan de universiteit van Oxford en in 2015 debuteerde ze met de Engelstalige roman Rus Like Everyone Else. Dit niet zonder succes: haar debuut werd jubelend ontvangen en getipt door de Volkskrant en de VPRO Gids. Ze schrijft momenteel aan haar tweede roman, maar eerst maakt ze haar opwachting op Geen Daden Maar Woorden Festival!

Harry Baker (UK)

Harry Baker (UK)

+ Lees meer

Harry Baker is dé ultieme poetry slammer. In 2010 won hij de Poetry Slam van Londen, in 2011 werd hij Poetry Slam kampioen van Engeland en Europa en in 2012 werd hij de jongste wereldkampioen ooit! Hij trad op tijdens Edinburgh Fringe Festival – het grootste kunstfestival ter wereld – en in 2015 bracht hij zijn debuutbundel The Sunshine Kid uit.

In dit filmpje bewijst Harry waarom hij de titel van jongste wereldkampioen Poetry Slam verdient.

David Buuck (USA)

David Buuck (USA)

+ Lees meer

Dat schrijven en dichten bij deze Amerikaan in het bloed zit, blijkt wel uit zijn verleden. Sinds 1998 is hij oprichter en redacteur bij Tripwire; een tijdschrift over poëtica. Samen met Juliana Spahr schreef hij in 2013 de roman An Army of Lovers, in 2015 publiceerde hij Site Cite City én in het najaar van 2016 presenteert hij zijn nieuwe uitgave Noise in the Face of.

Beluister hier een fragment waarin David voordraagt uit zijn boek Site Cite City.

Heleen Debruyne

Heleen Debruyne

+ Lees meer

De Vlaamse Heleen Debruyne (1988) is van alle markten thuis. Ze werkt bij Radio Klara, doorbreekt sekstaboes met de podcast Vuile Lakens en schrijft korte verhalen voor haar blog. Bovendien verscheen begin dit jaar haar debuutroman De Plantrekkers bij uitgeverij De Bezige Bij.

 Check hier hoe Heleen het debuteren beleeft. 

 

Lotte Dodion (BE)

Lotte Dodion (BE)

+ Lees meer

Dat de poëet en performer Lotte Dodion talent heeft, blijkt wel uit de vele prijzen die ze won. Ze begon haar carrière in 2003 met de Soetendaelle poëziewedstrijd, won in 2005 Kunstbende en stond in de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam in 2012. In maart 2016 verscheen haar poëziedebuut Kanonnenvlees bij uitgeverij Atlas Contact.

Lotte maakt deel uit van collectief Wakkerlicht dat zich uit in spoken-word, muziek en poëzie.


Zena Edwards (UK)

Zena Edwards (UK)

+ Lees meer

De charismatische Zena Edwards weet elk publiek omver te blazen met haar mix van spoken word en Afrikaanse zang, waarbij ze traditionele Afrikaanse instrumenten combineert met nieuwe technologie. In 2012 won ze de Hidden Creatives award, een prijs voor jonge creatievelingen die wonen, werken of studeren in Nottingham.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier een optreden waarin de Afrikaanse invloeden goed naar voren komen.


Jonathan Griffioen

Jonathan Griffioen

+ Lees meer

Dichter en poetry slammer Jonathan Griffioen heeft al een hoop finales op zijn naam staan. Hij stond in de finales van Write Now! en Brabant Gedicht in 2012, de jaarfinale van de Utrechtse U-Slam in 2013 en de halve finale van NK Poetry Slam in 2015. Ook verscheen zijn poëzie in o.a. De Contrabas en De Optimist. Eind 2015 bracht hij zijn debuutbundel Wijk uit. 

Wat doet Jonathan als het schrijven even niet lukt? 

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls

+ Lees meer

De Nederlandse schrijver Yvonne Keuls werd in 1931 geboren in Batavia. Haar romans, met bekende titels als Moeder mijn moeder en Jan Rap en z’n Maat, worden omschreven als zowel realistisch en humoristisch. Tijdens GDMW in het Theater wordt zij geïnterviewd door Ellen Deckwitz over haar lange carrière in de Nederlandse literatuur.

Luka

Luka

+ Lees meer

Rotterdamse singer-songwriter Lisa Lukaszczyk schrijft onder het pseudoniem Luka haar eigen liedjes. Met haar kleurrijke stem en eerlijke liedjes schetst ze beelden uit haar belevingswereld. Geïnspireerd door Bon Iver, Fink en Daughter zet ze een intieme liveshow neer met een grote dynamiek.

Haro Kraak

Haro Kraak

+ Lees meer
Naast zijn werk als verslaggever en tv-recensent bij de Volkskrant – waar hij schrijft over literatuur, media en populaire cultuur – schrijft Haro Kraak ook graag boeken. In september 2016 verschijnt zijn debuutroman Lekhoofd bij uitgeverij Atlas Contact. Ook schreef hij voor o.a. Passionate Magazine, De Optimist en Tijdschrift Ei en stond hij in 2011 in de finale van Write Now!.

Benieuwd naar Lekhoofd? Lees hier een fragment!
GDMW in het Theater

GDMW in het Theater

+ Lees meer

In Theater Walhalla geniet je op zondag 25 september van 14.00 tot 16.00 uur van GDMW in het Theater. Hierbij komen alle festivalgenres nog eens samen! Laat je verrassen door spoken word-optredens, poëzievoordrachten, singer-songwriters en meer! Het optreden van Tenfold wil je niet missen: een folky singer-songwriter met een heldere stem en krachtige teksten. Ook Harry Baker maakt zijn entree: een Britse poetry slammer die al meerdere finales op zijn naam heeft staan en tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival ongetwijfeld een spetterende indruk achterlaat! En ben je altijd al benieuwd geweest waar Yvonne Keuls haar inspiratie vandaan haalt? Mis het interview dan niet!

Paul van Loon (6+)

Paul van Loon (6+)

+ Lees meer

Ken je Dolfje Weerwolfje, de Griezelbus en Jimi Rip nog? Kinderboekenschrijver Paul van Loon brengt samen met zijn Andere Snuiters (Ad, Ton, Tyn en technicus Rens) een muzikale reis door zijn kinderboekenwereld. Hij zingt en speelt liedjes die allemaal met zijn boeken te maken hebben. En… soms is het publiek ook welkom op het podium!

Bekijk hier de trailer van de voorstelling De kunst van het lezen.

 

The Night Shift

The Night Shift

+ Lees meer

Tijdens GDMW presenteert The Writer's Guide (to the Galaxy) een speciale editie van de schrijfnacht The Night Shift. Ben jij geïnspireerd door alle literatuur die je op het festival hoort en ziet, schuif dan aan bij The Night Shift in F.C. Walhalla. Voor degenen die niet weten hoe ze al die inspiratie in de juiste vorm moeten gieten: er is een schrijfopdrachtgenerator (die opvallend veel gelijkenissen met een kauwgomballenautomaat vertoont).

Meneer van Dalen

Meneer van Dalen

+ Lees meer

Pure popsongs in je moerstaal. Dat kun je van Meneer van Dalen verwachten. Met vernuftig in elkaar gestoken teksten laat Sophie Reekers je nog eens nadenken over dingen die je altijd als vanzelfsprekend beschouwde.

Op de laatste EP ‘Plastic Rozen’ vervlechten Sophie’s thema’s zich naadloos met de uitgesponnen muzikale begeleiding, zonder dat het één het ander in de vingers snijdt. Hoe klinkt dit album? Ontdek het tijdens hun optreden in Theater Walhalla!

Benieuwd? Beluister het nummer Kat in Huis van de EP Plastic Rozen.

Derek Otte

Derek Otte

+ Lees meer
Wat hebben Derek Otte en Geen Daden Maar Woorden Festival met elkaar gemeen? Ze hebben allebei hun roots in Rotterdam! Deze dichter geeft taalworkshops, is huisdichter bij radiozender FunX en is docent Spoken Word aan Hogeschool Rotterdam. Ook debuteerde hij in september 2015 met zijn dichtbundel Regelgeving bij Uitgeverij Rorschach.

Luister hier naar zijn voordracht Bewustwording.
Lidewijde Paris

Lidewijde Paris

+ Lees meer

Lidewijde Paris werkte 25 jaar in het boekenvak als redacteur en uitgever. Ze was copywriter, boekverkoper, etaleur, interviewer, gastprofessor in Hamburg, journalist en docent schrijven en lezen. In april 2016 startte ze met De Lees!ambassade die het literaire lezen op een toegankelijke en sprankelende manier wil bevorderen. In september 2016 verscheen haar boek Hoe lees ik? dat dit initiatief kracht bij zet. Ze reist door het land met lezingen, workshops, interactieve lessen en werkt aan een vervolg op Hoe lees ik?.

Eva van Pelt

Eva van Pelt

+ Lees meer
Singer-songwriter Eva van Pelt trekt de aandacht met haar Nederlandstalige nummers waarbij ze popmuziek en theater combineert. In 2014 won ze de Boulevard Pitch van Theaterfestival Boulevard met haar voorstelling STROOM en het jaar daarop betrad ze weer het podium met de voorstelling NEST. Ook presenteerde ze een nieuw geluid op haar debuutalbum ZWART (2016).

Luister hier het nummer Liever alleen: de eerste single van haar debuutalbum ZWART.
Poetry Circle 010

Poetry Circle 010

+ Lees meer

Altijd al door Rotterdam willen varen terwijl je luistert naar spoken word-talent uit Rotterdam? Dat kan tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival op het Nieuwe Luxor Spido Schip! Poetry Circle 010 is een ‘familie’ van Rotterdamse dichters (met roots in het HipHopHuis) en maakt onder leiding van Gery Mendes voorstellingen voor theater, clubs en festivals. Op 24 september varen zij door de Rijhaven en zijn ze de meest literaire taxidienst van Rotterdam.

Benieuwd? Check www.poetrycircle.nl voor meer info.

Jente Posthuma

Jente Posthuma

+ Lees meer

Auteur en journalist Jente Posthuma houdt niet van stilzitten. Ze schreef o.a. voor de Volkskrant en nrc.next en won in 2012 de A.L. Snijdersprijs voor het beste korte verhaal . In augustus verscheen haar debuutroman Mensen zonder uitstraling bij Uitgeverij Atlas Contact waarmee ze een hoop lovende recencies ontvangt.

Alvast kennismaken met Jente? Beluister hier een voordracht van het verhaal waar ze in 2012 de A.L. Snijdersprijs mee won.

 

 

Sandra Simonds

Sandra Simonds

+ Lees meer
Na vier poëziebundels – met Steal It Back als meest recente – maakt de Amerikaanse Sandra Simonds haar opwachting op ons podium. Haar bundel Further Problems with Pleasure verschijnt begin 2017 en ze won de Akron Poetry Prijs 2015 voor het manuscript. Haar werk verscheen in 2014 en 2015 in de Best American Poetry.

Bekijk een voordracht van Sandra uit haar tweede bundel Mother Was a Tragic Girl.
 
Marek Šindelka (CZ)

Marek Šindelka (CZ)

+ Lees meer

Marek Šindelka (1984) is hét literaire talent van Tsjechië. Met zijn debuutroman Strychnin a jiné (Strychnine en andere gedichten) die in 2008 verscheen, won hij de Jiří Orten prijs: de belangrijkste literatuurprijs voor jonge Tsjechische schrijvers. In augustus verschijnt Anna in kaart gebracht. Alvast kennismaken? Lees het korte verhaal De show gaat beginnen in Das Magazin.

Versta je geen Tsjechisch? Wij ook niet. Daarom een video waar Šindelka leert boogschieten. Ook leuk.

 

 Smetvis

Smetvis

+ Lees meer
Smutfish transformeert in Smetvis! Een Haagse band met mooie muziek vol levendige verhalen die worden versterkt door cartoonachtige tekeningen. Normaal schrijft en zingt frontman Melle de Boer in het Engels, maar in november start Smetvis met een Nederlandstalige tour – en op Geen Daden Maar Woorden Festival spelen ze voor het eerst hun Nederlandse nummers. Primeur!

Alvast een voorproefje? Beluister hier het nummer Limousine Song

Stephen J. Smith (IE)

Stephen J. Smith (IE)

+ Lees meer
Ierland mag dan weinig inwoners hebben, maar aan talent is geen gebrek. Dat zie je wel aan multitalent Stephen James Smith: de dichter die de spoken-word scene populair maakte in dit land en LINGO Festival bedacht – het enige spoken-word festival in Ierland. Zijn werk verscheen in het Spaans, Sloveens, Pools, Nederlands en Italiaans en begin 2015 bracht hij zijn debuut Fear Not uit.

Met het filmische gedicht The Gardener heeft Stephen op o.a. Rome Poetry Film Festival en Belfast Film Festival gestaan.

Tenfold

Tenfold

+ Lees meer
De kracht van deze folky singer-songwriter ligt in haar heldere stem en haar talent om verhalen op een luchtige, humoristische manier over te brengen. Ze speelde 21 shows voor de Popronde, stond in de voorprogramma’s van o.a. Moss, Sam Hunt en Tiny Ruins én werkt aan haar tweede EP die in dit najaar wordt verwacht.

Op 21 april bracht zij een nieuwe video uit van haar nummer So Simple. Beluister hem hier!

Toekomstliteratuur

Toekomstliteratuur

+ Lees meer

Van 22.10 uur tot 22.50 uur kun je op de zaterdagavond genieten van een programma van WORM over toekomstliteratuur in Verhalenhuis Belvédère. Verwacht onder andere optredens van schrijver en stand-up comedian Joost Vandecasteele, wiens nieuwe boek Jungle naar eigen zeggen gepaard gaat met “lovende recensies en bijna irritant veel aandacht”, en Abdelkader Benali, die Tacqacore vertaalde, een verhaal over een groepje punkmoslims uit New York.

The T.S. Eliot Appreciation Society

The T.S. Eliot Appreciation Society

+ Lees meer

“The T.S. Eliot Appreciation Society”, in het dagelijkse leven luistert hij naar de naam Tom Gerritsen. Deze Utrechtse muzikant groeide op in een rondreizend circusgezelschap en leerde hierdoor al op jonge leeftijd de verhalenwereld kennen. Zijn eerste titelloze EP werd meteen opgepikt, hij toerde door Duitsland, stond zeven keer op Noorderslag én zijn debuut A New History werd een groot succes. Zijn tweede album verschijnt in oktober en… bij Geen Daden Maar Woorden Festival de primeur!

Buddy Wakefield

Buddy Wakefield

+ Lees meer

Spoken word-liefhebbers opgelet! Buddy Wakefield werd drie keer wereldkampioen spoken word, in 2004 won hij de Individual World Poetry Slam finale én hij stond op het International Poetry Festival in Rotterdam waarbij hij het opnam tegen winnaars uit zeven Europese landen. Benieuwd naar zijn inspiratie? Mis zijn interview in Theater Walhalla dan niet!

Om alvast in de stemming te komen kun je hier een optreden van hem bekijken.

LEVENSVERHALEN UIT DE VOLKSKEUKEN

LEVENSVERHALEN UIT DE VOLKSKEUKEN

+ Lees meer

Kom voor een Ethiopische lunch, Syrische snacks of Surinaams diner mét verhalen en optredens. Uit de line up in Belvédère: Joany Muskiet, rappers Donny en Marvin (Helderheid 5314), Hevien Dahly, Ishmail (Poetic-Ish), Lidewijde Paris, Aster Tesfai, WORM met Joost Vandecasteele en Abdelkader Benali e.a. Toegang gratis, maaltijd € 10 pp. Reserveren via 010 720 0997 of reserveren@verhalenhuisbelvedere.nl. Website

Volg onsVolg ons

Word FanWord Fan

Volg onsVolg ons

InstagramInstagram

Powered by Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer

Passionate Bulkboek ontwikkelt activiteiten voor jongeren met als doel hen te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder. Jongeren worden bereikt via educatieve projecten in het voortgezet onderwijs en vrijetijdsproducten die zich op dezelfde jongeren richten.

Lees Meer